Ingegroeide nagels
Ingroeiende of ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven.
De nagels worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de grootste krachten te verwerken krijgt.
Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veelvoorkomende oorzaak van ingroeien in de huid. Als een nagel al pijnlijk in de nagelwal drukt wordt de nagelhoek vaak schuin afgeknipt. Dat verlicht weliswaar de pijn maar maakt het probleem alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien.
Knip de nagels recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens ‘onzichtbaar’ eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken. Nagels kunnen soms vreemde vormen hebben waardoor ze lastig te knippen zijn. De pedicure kan u hier goed advies over geven.


Tunnelnagels
Een ander veel voorkomend probleem zijn tunnelnagels. Dit zijn teennagels die een te bolle vorm krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties.
Gespecialiseerde pedicures kunnen een nagelbeugel plaatsen waardoor de bolle nagel weer een mooie platte vorm geven. Daarmee wordt het ingroeien voorkomen.
Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.
Er zijn nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.